Home Publish With Us Testimonials About us Contact us Trade Account Application Affiliates sign up psychometric testing suite

GREAT NEWS FOR HOW 2 BECOME!

great news for how 2become!

How 2 become Ltd recently received news that it was selected as one of the 10 National Finalists in the HSBC Start Up Stars competition.

Start-Up Stars recognises those who have identified a business opportunity and used creativity and sound business practice to make it a success.

How 2 become would like to thank the HSBC Bank and all of our customers for their continued support over the past 18 months.

NEW PRODUCT LAUNCH

 

 

How to Pass Your Interview CD Rom. Click the image for more details!

 

Click the image above for more details!

 

QTS NUMERICAL TESTS WORKSHEET

psychometric_testQTS COVER- HIGH RESpsychometric_test_4

How to Answer QTS Numerical Questions

This worksheet is intended for use alongside How2become’s QTS Numeracy Tests workbook in order to provide you with explanations of how to work out each section.

The worksheet will take the first question from each section to give a brief overview of how you work it out and how you can reach the answer.

To download the entire sheet please enter your details below and we will send you the guide immediately:

 

QTS NUMERACY TEST SECTION 1 There are 21 pupils in a class. 3 pupils go for extra Numeracy lessons in a given lesson. What is the fraction of the pupils that remain in class? Give your answer in its lowest terms.

  1. 3 people leave the class. The total of the class was 21, and so there will now be 18 pupils left in the class.
  2. As a fraction of pupils that remain in the class, it would be written as 18/21
  3. (the number of students remaining in the class over the total number of pupils that was originally in the class)
  4. 18/20 in its simplest form = 9/10 (both numbers are divided by 2)

 

QTS NUMERACY TEST SECTION 2 2500 millilitres of liquid is divided into 20 containers. How many millilitres of liquid does each container have?

  1. 2500 millilitres divided by 20 containers
  2. 2500 / 20 = 125

 

QTS NUMERACY TEST SECTION 3 A school trip in Belgium involves walking 24 Km every day. If 8km is approximately equal to 5 miles, estimate how many miles the daily walk consists of?

  1. 8km = 5 miles.
  2. They walk 24 km a day.
  3. 24 divided by 8 = 3
  4. So 3 x 5 = 15 miles
  5. QTS NUMERACY TEST SECTION 4 A team event consists of 16 tasks. Each task lasts 10 minutes. How many hours will this team event last in hours and minutes?
  6. 16 tasks multiplied by 10 minutes = 160 minutes
  7. 160 minutes in hours and minutes = 2 hours and 40 minutes

 

QTS NUMERACY TEST SECTION 5 A Maths lesson begins at 11:50. The teacher introduces the topic for 6 minutes, there is a warm up exercise for 18 minutes and finally work is done on the new topic for the last 26 minutes. When does the lesson end? Give your answer using the 24-hour clock?

  1. Add up how many minutes each task takes.
  2. 6 + 18 + 26 = 50 minutes
  3. So, if the lesson starts at 11. 50 and they are in the lesson for 50 minutes…
  4. Their lesson will finish at 12.40

 

QTS NUMERACY TEST SECTION 6 A school calculated that it had given merits to boys and girls in the ratio of 4:1.There were a total of 680 merits given. How many merits did the girls get?

  1. There were 680 merits in total
  2. The ratio of boys to girls was 4:1
  3. 680 divided by 5 = 136 merits for the girls.

 

  TO DOWNLOAD THE REST OF THE WORKSHEET PLEASE ENTER YOUR NAME AND EMAIL BELOW:

  • More great products

    RAF Officer Course




    About us




    Terms and Conditions




    Don't forget to visit our Training Courses page after your purchase. Our Police Officer, Firefighter, Paramedic, Army Officer and RAF Officer Courses have a success rate of over 75%. All of our courses have been Accredited by the Open College Network.